Fiona fik tilbagebetalt 42.000 kroner efter hendes sag ved Huslejenævnet: “Jeg tror, der er mange unge mennesker, der betaler for meget i husleje” 

Da Fiona opdagede, at hun betalte for meget i husleje, blev hun nødt til at gøre noget ved det.

Af Emil Vincent og Markus Ingemann

19-årige Fiona Buhl Nevers sidder på Århus Lejerforenings kontor på Lille Torv i hjertet af Aarhus. Hun har en mistanke om, at hendes udlejer kræver for meget i husleje for lejligheden på Østboulevarden, hvor hun bor, men hun bliver alligevel overrasket, da hun hører vurderingen af hendes sag.  

Århus Lejerforening fortæller, at de forventer, at hendes husleje kan nedsættes med flere tusinder kroner om måneden. 

“Da jeg fandt ud af, hvor lav min husleje burde være, blev jeg nødt til at køre en sag,” fortæller hun. 

Mange lejere er ikke nødvendigvis klar over, at de måske betaler for meget i husleje. 

Forretningsfører hos Århus Lejerforening, Esben Obel, er ikke i tvivl om, at flere har mulighed for at få sat deres husleje ned. 

“Jeg tror, der er flere lejere, end dem vi ser nu, der vil have mulighed for at få nedsat deres husleje, hvis de indbringer deres sag.” 

Fiona

En slidt, men romantisk lejlighed

I løbet af foråret 2022 flytter Fiona ind i lejligheden på Østboulevarden. Hun er glad for at være flyttet hjemmefra, og det er spændende, at hun begynder på et nyt kapitel i sit liv. 

Så det spiller ikke en vigtig rolle, at lejligheden i mange tilfælde er slidt og gammel. De løse dørkarme og fugtskaderne under vasken er mindre vigtige, for det væsentlige er, at hun har fået sin egen lejlighed. 

“Det var første gang, jeg flyttede, og så er man lidt mere romantisk omkring det hele. Hvis det er en dejlig lejlighed, så går det nok.”

En dag kommer Fionas overbo ned og taler med hende. Anne, som overboen hedder, fortæller, at hun har fået halveret sin husleje, efter hendes sag er blevet afgjort ved Huslejenævnet. Deres lejligheder minder meget om hinanden, og Anne mener, at Fiona har en god sag.

Fiona har ikke tidligere hørt om Huslejenævnet, men bliver interesseret i at finde ud af, om hun også betaler for meget i husleje. Anne peger hende i retning af Århus Lejerforening, som hun selv har brugt til at hjælpe med at køre sagen.

Billeder af Fionas lejlighed på Østboulevarden.

Forhandlinger med udlejer

Fiona tager den 24. februar ned til Århus Lejerforening. 

Da det står klart for Fiona, at hun på baggrund af deres vurdering kan få en masse penge tilbage, giver hun tilladelse til, at de går videre med sagen på vegne af hende. Den 28. marts 2023 skriver Lejerforeningen til Huslejenævnet. 

Udlejers advokat vender tilbage den 19. april og foreslår et forlig, hvor den årlige leje bliver sat ned fra 90.240 kroner til 67.500 kroner svarende til 1.250 kroner per kvadratmeter om året. Hvis Fiona takker ja til forliget frem for at tage sagen i Huslejenævnet, så slipper hun for, at udlejer anker afgørelsen til Boligretten.

“Jeg var egentlig indstillet på at indgå et forlig. Jeg havde ikke lyst til at skulle køre en sag i Boligretten efterfølgende, så for mig gav det god mening,” forklarer Fiona.  

Udlejers forslag er dog ikke helt godt nok. Århus Lejerforening mener, at lejen bør være en del lavere. Fionas overbo Anne fik nedsat sin husleje til 625 kroner per kvadratmeter om året. 

Udlejer forklarer, at hun ikke er villig til at gå så langt ned i leje og skriver, at hun vil anke sagen, hvis Fiona vælger at fastholde den ved Huslejenævnet. Derfor forhandler de to parter videre og bliver enige om en pris på 950 kroner per kvadratmeter om året. 

Fiona er godt tilfreds, da et forlig betyder, at sagen bliver lukket, og hun får tilbagebetalt de 42.000 kroner for husleje, hun har betalt for meget. 

Håber, at andre gør det samme

I dag er Fiona glad for, at hun tog sagen i Huslejenævnet, og at det endte med, at hun indgik et forlig. Hun håber, at hendes historie kan være med til at gøre andre unge opmærksomme på, at de måske betaler for meget i husleje. 

“Jeg synes helt sikkert, der er flere, der skal høre om det her. Jeg tror, der er mange unge mennesker, der betaler for meget i husleje”